Top SEO Interview Questions & Answers


Q1. What are the two types of SEO?
Ans. On-page optimisation and off-page optimisation
Q2. What is a backlink?
Ans. Any incoming links to a website or web page is known as backlink.
Q3. What is an outbound link?
Ans. Any link on a website that links to another web page or website is known as an outbound link.
Q4. Differentiate between on-page and off-page optimisation
Ans. On-page optimisation is used to regulate the site to be optimised through page coding. Off-page optimisation is not regulated by page coding.
Q5. Define Page Rank
Ans. For every web page, Google gives a rank according to its algorithm. This is known as Page Rank.
Q6. What is a keyword?
Ans. SEO keywords are words and phrases in the web content that make it possible for people to find a site via search engines.
Q7. Name some of the tools that you have used in SEO
Ans. Name all the tools that you have used related to SEO. Common ones are Google webmaster, Google analytics, SEO Moz, etc.
Q8. What is keyword density?
Ans. It is the percentage density of a particular phrase or keyword available on a website compared to the total number of words on the particular page.
Q9. What are meta tags
Ans. HTML meta tags are officially page data tags that lie between the open and closing head tags in the HTML code of a document.
Q10. Name the four important meta tags in SEO and what are their character limits?
Ans.
Description Meta tag — 150 characters limits
Keyword Meta tag — 200 characters limits
Title Meta tag — 60 characters limits
Meta Robot tag – N/A

Leave a Reply